KPI Tanımları ve Uygulama Atölyesi

KPI Yönetimi: Bir işi, süreci geliştirmek için sayısal değerlere ihtiyacınız var. Ölçemediğiniz şeyi yönetemez, geliştiremezsiniz. KPI uygulamaları bunu sağlar.

KPI Tanımları ve Uygulama Atölyesi

 

6 Haziran 2023

Şemsettin Akçay Danışman, Eğitimci, Yazar

Şemsettin Akçay

KPI Tanımları ve Uygulama Atölyesi

Sizde bir çok yöneticinin yaşadığı gibi zamanınızın yüzde seksenini sorun çözmekle geçiriyorsunuz değil mi? Şirketlerde sorun yaşanmayan bir gün neredeyse yok. Çoğu zaman yaşanan sorunların sayısından ziyade, benzer sorunların sürekli tekrar etmesi daha yorucu oluyor.

Yönetim olarak karşılaştığınız sorunları, ya tecrübelerinizle (duygularınızla) yada sayısal verilere bakarak çözebilirsiniz.

Günümüzde bir çok şirketin duygulara bakarak sorun çözme yaklaşımı kullanıldığını gözlemlemekteyiz. Bu yaklaşım şirket içerisinde yaşanan sorunların tekrarına, zaman ve para kaybına yol açmaktadır. Genelde bu konudaki kayıplar ölçülmediği için görünmezler. Kriz dönemlerinde bu tür yaklaşımlarla alınan kararlar, geri dönülmez şekilde büyük mali kayıplara neden olur. 

Verilere bakmak için önce neyi, nasıl ölçeceğinizi belirlemek, sonra buna uygun değerleri toplamak ve doğru şekilde analiz yaparak çözüm önerilerini oluşturmak gerekir. Bunun için KPI konusunda yeterli seviyede bilgi ve uygulama deneyimine sahip olmak gerekir.

KPI tanımları şirketin iş sonuçlarının ve süreçlerinin ne düzeyde sağlıklı çalıştığını ve geliştiğini ölçer. Şirketin amaçlarına ve hedeflerine ulaşmadaki performansını yansıtan ölçülebilir metriklerdir. Yönetimin ve tüm çalışanların, aynı hedeflere, stratejilere odaklanmasını ve ilerlemesini kolaylaştırır. Organizasyonun tüm seviyelerini (iş birimleri, departmanlar ve bireyler) açıkça tanımlanmış hedeflerle uyumlu hale getirir. 

Şirket genelinde sorunsuz, kolay ve iş birliğine dayalı planlamayı ve çalışmayı hızlandırır. Dolayısıyla, herhangi bir performans yönetimi programının başarısı, doğru KPI tanımlarının seçilmesine bağlıdır. Aynı zamanda şirket içerisinde standartların belirlenmesini, iş birliğini ve koordinasyonu sağlar. KPI uygulamaları en önemli kurum içi iletişim araçlarından birisidir. KPI kullanımı aynı zamanda şirket yönetimini de şeffaf olmaya yöneltir. Bu sayede ortak aklı kullanmak kolaylaşır.

Tüm KPI tanımları metrik olmasına rağmen, tüm metriklerin KPI olmadığını bilmek gerekir. İşin püf noktası ikisi arasında ayrım yapmaktır.

KPI Tanımları ve Uygulama Atölyesinde bu konudaki bilgi ve deneyimi sizde hızlı ve kolayca geliştirebilir, öğrenebilirsiniz.

Atölye Hazırlık

  • Atölye eğitiminden önce 15 dakikalık tanışma toplantısı yapılır. Tanışma toplantısı davet linki, tarih belirlendikten sonra ayrıca paylaşılır.
  • Hazırlık toplantısında eğitim dokümanları paylaşımı da yapılır.

Atölye Konuları

  • KPI nedir? Hangi alanlarda kullanılır?
  • KPI tanımları nasıl belirlenir?
  • Bölüm KPI örnekleri:
    • ARGE
    • Bilgi Teknolojileri
    • İnsan Kaynakları
    • Kalite
    • Müşteri Hizmetleri ve Teknik Destek
    • Proje Yönetimi
    • Satış ve Pazarlama
    • Tedarik, Satın alma, Lojistik
    • Üretim ve İmalat Yönetimi
    • Kurumsal Yönetim
  • KPI Prim Teşvik Sistemi
  • KPI Tanımlarında izlenmesi gereken temel ilkeler

Bir şirketin uyguladığı KPI araçları olduğu gibi diğer bir şirkete kopyalanamaz. Her şirketin strateji ve hedefleri farklı olduğu için KPI tablosu da doğal olarak farklı olacaktır. Dikkat etmeniz gereken nokta, belirleyeceğiniz ve takip edeceğiniz KPI’ların sayısıdır. KPI’ların sayısını çok veya az belirlemek risk yönetim yaklaşımınızı etkileyebilir.

Atölye Takip Çalışmaları

Atölye sonrası uygulama çalışmaları iki adet takip toplantısı ile desteklenmektedir. Takip toplantıları eğitim sonrası iki ve dört hafta sonra düzenlenmektedir. Takip toplantılarının verimli geçmesi için çalışmalar 20 kişilik gruplar halinde yapılmaktadır. Katılımcılara takip toplantı linkleri, tarihler belirlendikten sonra gönderilir.

  1. Takip toplantılarında katılımcıların hazırladıkları uygulama örneklerini paylaşmaları beklenmektedir. Bu uygulama örnekleri ile ilgili değerlendirmeler birlikte yapılır. Bu sayede bilgi seviyesinin kolaylıkla gelişmesine katkı sağlanır.
  2. Takip toplantılarında ayrıca uygulama sorunları, çözümleri ve soru cevap bölümü de yer almaktadır.
  3. Takip toplantılarının süresi, içerik akışına uygun olarak belirlenir.

Atölye Eğitim Saatleri: 13:00-16:00  - ( 4 Saat )

Nisagami Atölye Kuralları
  • Diğer katılımcılara saygı gereği, mikrofonu ve videoyu nasıl açıp kapatacağınızı öğrenin.
  • Atölye sırasında soru sormak veya yorum yapmak isterseniz el kaldırma işaretini kullanabilirsiniz.
  • Nisagami Atölye akışına göre zaman zaman küçük gruplar halinde çalışmanız istenebilir. Bu takdirde size atanan zoom odasında, verilen konuda katılımcılar ile istenen çalışmaları yapmanız gerekir.
  • Nisagami Atölye çalışmalarında zaman zaman online anket/değerlendirme çalışmaları yapılır. Yapılan çalışmaları belirtilen zaman aralığında yanıtlamanız önemlidir.
  • Atölye çalışmasına bağlanırken mikrofonunuz kapalı, kameranız açık olsun. Katıldıktan sonra aksi belirtilmedikçe mikrofonunuzu kapalı tutunuz. Mikrofonunuzu söz aldığınız zaman açın, diğerlerini dinlerken kapatın. Aksi takdirde bulunduğunuz ortamdaki konuşma sesleri ve gürültüler katılımcıların dikkatini dağıtabilir ve rahatsızlık yaratabilir.
Kayıt ve Katılım Süreci
  1. Atölyeler Zoom programı üzerinden canlı olarak yapılmaktadır.
  2. Atölye kayıt işleminizden sonra cihazınıza Zoom Cloud Meetings uygulamasını indirin.
  3. Zoom programı masaüstü, dizüstü ve tablet bilgisayarlarda çalışmaktadır.
  4. Atölye başlangıcından önce tarafınıza gönderilecek davet linkine tıklayıp, katılım onay formunu doldurun.
  5. Davet linki, atölye kaydında kullandığınız e-posta adresine gelecektir.
  6. Atölyelerin başlangıç tarihinden 48 saat öncesine kadar yapılan iptallerde ücretin tamamı iade edilir. 48 saaten daha kısa bir süre içerisinde yapılan iptal başvurusunda ise ücret iadesi mümkün değildir. Ödenen ücret aynı dönemde bir başka atölye çalışmasında (benzer fiyatta) kullanılmak üzere kayıtlara aktarılır.
  7. Atölye tarihini değiştirme, erteleme ve iptal etme hakkımız saklıdır. 
  8. Her türlü sorunuz için aşağıda yer alan başvuru formu ile destek alabilirsiniz.
  9. Şemsettin Akçay tarafından düzenlenen tüm webinar, atölye ve eğitim seminerlerinde kullanılan sabit veya hareketli görüntülere, ses ve görüntü kayıtlarına, metinlere ve diğer her türlü bilgi-belgeye etkinliğe kayıtlı kişiler dışında erişilmesi; bunların görüntülenmesi veya herhangi bir kişi tarafından kopyalanması, çoğaltılması, üçüncü kişilerle paylaşılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri kanunu ve mevzuat hükümlerine göre yasaktır.
Ön Kayıt / Bilgi Başvuru Formu

Nisagami Atölye Webinar eğitimine ön kayıt yaptırmak veya bilgi almak için lütfen aşağıda yer alan başvuru formunu doldurun. 

Lütfen Adınız ve Soyadınızı yazınız
Lütfen E-Posta adresinizi yazınız
Lütfen şirket / kurum adını giriniz
Lütfen şehir seçiniz
Lütfen telefon numaranızı giriniz.
Lütfen taleplerinizi giriniz.
Formu kayıt etmek için yukarıdaki kutuyu onaylamanız gerekir